24 Mart 2010

Trans Yağlı Gıdalar Tükenen Kadınlar Dikkat

WASHINGTON (A.A) - 24.03.2010 - Trans yağlar ihtiva eden yiyecekleri çok tüketen kadınlarda endometriozis hastalığı riskinin daha fazla olduğu bildirildi.

Tedavisi olmayan ve kısırlığa sebep olabilen endometriozisten korunmak için Omega-3 yağları açısından zengin ton, somon ve ceviz gibi gıdaları tüketmenin ise faydalı olduğu belirtildi.

Human Reproduction dergisinde yayımlanan, 70 binden fazla Amerikalı hemşire üzerinde yapılan araştırmada, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besinler tüketenlerin endometriozise yakalanma ihtimallerinin yüzde 22 daha az olduğu saptandı.

Buna karşılık, trans yağlı gıdalarla bolca beslenenlerin endometriozise yakalanma risklerinin yüzde 48 daha fazla olduğu belirlendi.

Trans yağların kalp-damar hastalıkları riskini de artırdığı biliniyor. Trans yağlar en çok margarinlerde, kraker gibi hazır gıdalarda ve özellikle fastfood lokantalarındaki kızartılmış gıdalarda bulunuyor.

Endometriozis hastalığında rahmin iç dokusu rahim dışında gelişiyor ve bazen bu doku diğer organlara yapışıyor.

Araştırmacılar, bunun yağlarla endometriozis arasında ilişki kuran ilk araştırma olmasından hareketle daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söylediler.

Kaynak : Anadolu Ajansı
http://haber.turk.net/haber_detay.asp?ID=2407582&cat=GEN
--
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali