09 Mart 2010

Maliye, 2010 yılında 1400 yeni personel alacak

Kadro güçleniyor Maliye, esnafın kapısını sık çalacak.

Merve ERDİL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Gelir İdaresi Başkanlığı için “Yetkiler artacak, insan kaynağı daha etkin ve yetkin kullanılacak” sözlerinin ardında Maliye Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı denetim ve kadroları güçlendirme planı yatıyor. Buna göre Maliye, kayıtdışıyla mücadele kapsamında denetimlerini arttıracak, bunun için de 2010’da bin 400 yeni personel alacak.

Şimşek’in planı

Bakan Şimşek, önceki gün yaptığı açıklamada Gelir İdaresi’nin tüm birimlerinde 42 bin kişinin çalıştığını belirterek, “Personeli daha etkin ve güçlü kullanmanın hazırlıklarını yapıyoruz, vergide daha etkin denetimler gündeme gelecek” dedi. Şimşek’in sözünü ettiği plana göre, küresel krizde küçük esnafa yönelik denetimlere ara veren Maliye bu kararından vazgeçiyor. Kayıt dışı ile mücadele kapsamında reel sektöre yönelik denetimler bu yıl 2009’a kıyasla arttırılacak. 2010 yılı için 193 milyar liralık vergi geliri öngören Maliye Bakanlığı, hedefi tutturmak için esnafın kapısını daha sık çalacak. Bu kapsamda vergi denetim ve inceleme altyapısı için kadro güçlendirilecek.

1400 yeni personel

Yılbaşından sonra göreve başlayan gelirler kontrolörleri ve hesap uzmanlarının yanı sıra, 2010 yılında 600 vergi denetmen yardımcısı ve 800 gelir uzman yardımcısı olmak üzere bin 400 yeni personel daha kadroya eklenecek. Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Bizim hedefimiz kayıt dışı ile mücadele. Önceliği ise naylon faturalara verdik. Zaten bu kapsamdaki çalışmalarımız arttıkça, vergi gelirlerimiz de buna paralel artacak” dedi. Aynı yetkili, küresel krizin en fazla hissedildiği dönemlerde özellikle küçük esnafa yönelik denetimlere ağırlık vermediklerinin altını çizerek büyük ölçekli şirketleri incelemeye aldıklarını, ancak 2010 yılında küçük ölçekli şirketlerin de daha çok denetime tabii olacağını anlattı.

Türkiye’de vergi kaçırmayan sektör yok

Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Gelirler kontrolörleri tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye’de vergi kaçırmayan sektör yok. Kontrolörler tarafından düzenlenen raporlarda bankalardan faktoring şirketlerine, akaryakıt şirketlerinden kömürcülere, ithalatçılardan müteahhitlere kadar her sektörde ciddi oranlı vergi kaçağı bulunduğu tespit ediliyor.

Vergi denetmenleri çalışıyor kayıp kaçak azalıyor

GELİR İdaresi Başkanlığı’nın taşra birimlerinde görev yapan vergi denetmenleri, kayıp ve kaçağın asgari düzeye indirilmesi için hizmet veriyor. Denetmenler mükellef bazında gerçekleştirilen incelemelerin yanı sıra, sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge incelemeleri, sektörel incelemeler, ihbar incelemeleri, fiili envanter çalışmaları, gayrimenkul sermaye iradı çalışmaları ve diğer alanlardaki kayıp kaçağın önlenmesine yönelik projeleri hayata geçiriyor.

Hürriyet



--
MLM Future Kazanç Ortaklığı Sistemi
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=210

MLM Future Facebook Grubuna Herkesi Paylaşımları İle Birlikte Bekliyoruz.

http://www.facebook.com/group.php?gid=470195430555
----------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali