09 Mart 2010

Otomobillerde çocuk koltuğu zorunlu oluyor

TAHSİN AKSU İstanbul

AB’ye uyum süreci kapsamında Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle 1 Haziran 2010’dan itibaren 36 kilograma kadar çocukların bindiği tüm taşıtlarda çocuk oto koltuğu bulundurulması zorunlu hale geliyor.

Çocuk oto koltukları kazalarda çocuk ölümlerini yüzde 46’dan yüzde 3’lere kadar düşürürken, uzmanlar yeni yasayla birlikte piyasaya girebilecek kalitesiz ürünlere karşı ebeveynleri uyarıyor.

2008’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca 1 Haziran 2010’dan itibaren 36 kilogramdan az ve 150 santimetreden kısa çocuk taşınan tüm karayolu araçlarında oto çocuk koltuğu bulundurulması zorunlu olacak. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre çocuk oto koltuğunun zorunlu olduğu ülkelerde kazalarda çocuk ölüm oranı yüzde 3. Yasal zorunluluğun bulunmadığı ülkelerde ise bu oran yüzde 46 olarak ölçüldü. Uzmanlar da hayati öneme sahip çocuk oto koltuklarının zorunlu hale getirilmesini “geç kalınmış ama doğru bir karar” şeklinde değerlendiriyor.

200-1200 lira arasında

Çocuk güvenliği uzmanı Pekcan Birinci, ABD’de de zorunlu olan oto çocuk koltuğu kullanımının yüzde 98 oranında olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Yapılan araştırmalar oto çocuk koltuklarının kazalarda çocuk ölümlerinin azaltılmasında ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ancak bu koltukların uluslararası normları var. 1 Haziran’dan sonra getirilecek zorunluluk birilerinin iştahını kabarttı. Kısa sürede piyasaya vasıfsız koltuklar çıkacak. Çünkü ithal koltukların fiyatları 200 liradan 1200 liraya kadar çıkabiliyor.”

Milliyet



--
MLM Future Kazanç Ortaklığı Sistemi
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=210

MLM Future Facebook Grubuna Herkesi Paylaşımları İle Birlikte Bekliyoruz.

http://www.facebook.com/group.php?gid=470195430555
----------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali